phone
Margraten (+31) 043 - 71 150 92 Sittard (+31) 046 - 46 000 40
mailinfo@zorggroep-beek.nl

Corona stilteplek onthulling op 12 mei 2023

9 mei 2023

Onlangs kwam er na drie heftige jaren een einde aan de coronapandemie. We kunnen elkaar weer troosten met een arm of een knuffel, er worden weer handen geschud en we vieren weer feesten. Dat hebben we allemaal gemist. De impact van de pandemie op onze samenleving was enorm; de persoonlijke beleving intens en ingrijpend. Op initiatief van de burgemeester en de gemeenteraad van Eijsden-Margraten zijn in 2020 eerste stappen gezet om een plek in te richten voor iedereen ter herdenking aan deze pandemie.

Een idee vanuit de zorg

In de zoektocht naar een geschikt moment en plaats kwam er een prachtig idee van mensen uit de zorg. Richt een stilteplek in op een landschappelijke locatie. Stijlvol en symbolisch vormgegeven door een ronde bank met zeven zitplaatsen op – uiteraard – anderhalve meter afstand van elkaar. Met in de buurt een zwaluwtoren als symbool voor hoop en vrijheid gekoppeld aan de wens om veilig naar huis te keren. Een plek om te herinneren, bezinnen en herdenken: een stilteplek.

De locatie

Met haar schitterende uitzichten is de omgeving van Bemelen hiervoor een uitgelezen plek. Samen met de initiatiefgroep uit de zorg en de vogelwerkgroep Bemelen is het idee verder uitgewerkt en afgestemd en zorgvuldig ingepast op de locatie aan de Vieversgrubweg met uitzicht op de Bemelerberg. De stilteplek wordt onderdeel van de bezinningsroutes “Rondje Bemelen” en het Pieterspad. Het is ook bedoeld als herdenkingsplek voor heel Limburg.

Realisatie

Het project is mogelijk gemaakt met budget uit het coronafonds van de gemeente Eijsden-Margraten en met sponsoring van diverse zorgorganisaties. Als zorgorganisatie ondersteund Zorg Groep Beek – Elsresidentie dit project van harte. Wij hebben letterlijk de coronapandemie beleefd in al haar facetten met onze medewerkers, cliënten en hun familieleden en gezien wat dit allemaal teweeg heeft gebracht in de maatschappij. Laten we leren en bezinnen en vooral onszelf niet verliezen in angst maar samenleven in voorspoed en tegenspoed.