fbpx

Kleinschalig wonen
voor ouderen
met dementie

Kleinschalig wonen is een woonvorm waarin een aantal ouderen met dementie met elkaar samenwonen. Er wordt een herkenbare omgeving gecreëerd, zodat de bewoners zich snel thuis voelen. Iedere bewoner heeft een eigen appartement om zich rustig terug te trekken.

Het creëren van de ’thuis-sfeer’ staat voorop. De appartementen mogen dan ook naar eigen smaak worden ingericht. Er is 24 uur per dag professionele zorg aanwezig en overdag worden er verschillende activiteiten verzorgd door de zorgteams en vrijwilligers. Over het deelnemen aan deze activiteiten hebben de cliënten eigen regie. 

 In een kleine woonvorm kan de zorg op de cliënt afgestemd. Geen onpersoonlijke “nummertjes” zorg; wij willen juist ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn. Wil de cliënt lekker uitslapen, dan wachten we gewoon even. En komt er familie langs? Dat kan altijd lekker rustig in het eigen appartement.

Een kwart van de ouderen met dementie woont al in een kleine woonvorm. De beperkte grootte zorgt ervoor dat er gemakkelijk op individuele basis zorg kan worden verleend. Elsresidentie gelooft in kleinschalige zorg voor mensen met dementie.

Kleinschalig wonen met dementie; wat zijn de voordelen?

Kleinschalig wonen voor mensen met de ziekte van alzheimer, en andere vormen van dementie wordt steeds populairder. Welke voordelen biedt het?

  • Een eigen plekje met privacy, een nieuw huis in plaats van wonen in een zorginstelling!
  • Zeggenschap over uw eigen huis
  • In de eigen buurt en omgeving, dus ook dicht bij de familie
  • Hobbyclubs voor de bewoners.
  • Een betrokken team dat de bewoners goed verzorgt.

Familieleden over kleinschalig wonen bij Elsresidentie

Dit is een mooie vorm van kleinschalig wonen voor mensen met dementie waar ik weet dat mijn familie in goede handen is! Zowel de uitstekende zorg als de mooie accommodatie waar de mensen zich direct thuis voelen.

Elsresidentie is absoluut niet te vergelijken met een normaal verpleeghuis. Er heerst rust, veel aandacht voor de cliënten, gezellig en een open vriendelijk huis. Medewerkers zeer vriendelijk en gastvrij. Bij binnenkomst Elsresidentie krijg je een warm ontvangst.

Op Zorgkaart Nederland scoren wij met trots gemiddeld een 8.7.

Kleinschalig wonen op twee bijzondere locaties in Limburg

Onze locaties bestaan uit 16 appartementen, waarbij het bij sommige appartementen mogelijk is om als stel in te trekken (al dan niet met indicatie). De gezellige en grote woonruimtes liggen op een centrale plek bij het stadspark in Sittard en in het glooiende landschap van Margraten. Een huis waar iemand zich meteen op zijn plek voelt en graag verblijft. Onze betrokken, professionele zorgmedewerkers zorgen ervoor dat de bewoners niets te kort komt. Zij worden ondersteund door een vast team van vrijwilligers die leuke activiteiten verzorgen en samen met bewoners een kopje koffie drinken. De zorgkosten en huur zijn gescheiden. U betaalt bij ons de lage eigen bijdrage, en daarmee de laagste zorgkosten.

Even binnenkijken?

Klik op de foto om uit te vergroten. 

In de brochure vindt u een uitgebreide toelichting en de oppervlakte van iedere kamer.

Effecten van kleinschalig wonen voor ouderen met dementie

Omdat er steeds meer dementerende ouderen met bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer bij komen is er onderzoek door Alzheimer Nederland gedaan naar de effecten van deze woonvormen.

In de toekomst zal het aantal ouderen met dementie zoals Alzheimer gestaag toenemen. Daarnaast wordt de opvang van ouderen met de ziekte van Alzheimer steeds vaker georganiseerd vanuit verpleeghuiszorg die dit principe hanteren. Er is daarom onderzoek gedaan naar de effecten van kleinschalig wonen en opvang op ouderen met de ziekte van Alzheimer / dementie en de kwaliteit van leven voor de bewoners. Hierin werden 28 woonvormen vergeleken met 21 gewone afdelingen, waarbij mensen met dementie in een eenzelfde stadium werden vergeleken.

Het onderzoek laat een genuanceerd beeld zien, waarbij de kwaliteit van leven en gedrag weinig overtuigende effecten gevonden zijn. Daarnaast werden sommige uitkomsten van bewoners als zeer positief ervaren. De secundaire uitkomsten voor bewoners (gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen en psychofarmaca) en verzorgende (autonomie in het werk) zijn zeer positieve effecten gevonden, onder woonachtigen in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

Over het algemeen zijn er dus positieve effecten gevonden op het kleinschalig wonen voor ouderen met dementie of kleinschalige Alzheimer opvang. Daarnaast kan kleinschalige woonzorg in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren op een nieuwe visie in de dementiezorg. Aangezien steeds meer mensen een (nieuwe) vorm van dementie krijgen, zullen er in de toekomst nieuwe inzichten en kennis nodig zijn om deze mensen te helpen.

Met betrokken personeel, een huiselijke plek om te wonen en veel activiteiten biedt Elsresidentie een goede plek voor ouderen met dementie. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.